My Blogger Tricks

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Η νέα Ευρώπη…

Είναι γεγονός ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ξάφνιασε τους περισσότερους. Η έκρηξη της νέας βόμβας, δημιούργησε ωστικό κύμα το οποίο καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο. Για αρκετούς, όπως είναι ήδη εμφανές, στη γηραιά Αλβιόνα ήταν ζήτημα χρόνου και εθνικής περηφάνιας.

Σε όλη την Ευρώπη, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις αναθάρρησαν, ανέκτησαν δυνάμεις και άρχισαν να απαιτούν δημοψηφίσματα για τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής. Η αυριανή Ευρωπαϊκή Ένωση,  θα διαμορφωθεί χωρίς τη Βρετανία και ίσως το παράδειγμά της να ακολουθηθεί και από άλλες χώρες.

Οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά και η στερλίνα καταγράφει ιστορικό χαμηλό τριακονταετίας ενώ όλα τα χρηματιστήρια παγκοσμίως έχουν καταγράψει πτώση. Οι οικονομικές συνέπειες από την τροχιά εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί και η σοβαρή πολιτική διάσταση του όλου θέματος.

Στη Βρετανία οι συνέπειες της εξόδου είναι τεράστιες. Η πολιτική κίνηση του Ντέιβιντ Κάμερον να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του δημοψηφίσματος τον οδήγησε στην παραίτηση από την Πρωθυπουργία. Σε δοκιμασία βρίσκονται και οι Εργατικοί, όπου και εκεί η ηγεσία τους αμφισβητείται για τις επιλογές της, με μοναδικό ίσως να πανηγυρίζει τον Nigel Farage, του Ukip.

Η σοβαρότερη όμως απειλή για το οικοδόμημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η αμφισβήτηση της απόφασης εξόδου από τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και το πλέον παράδοξο από τους κατοίκους του Λονδίνου. Ήδη τα αριθμητικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος κατέγραψαν τη διαφοροποίηση αυτή.

Οι πανηγυρισμοί από τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης ήταν αναμενόμενοι και συνδύασαν το αποτέλεσμα με τη δική τους ρητορική αφήγηση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μεταναστευτική της πολιτική. Ήδη οι ηγέτες τους από τη Γαλλία και Ολλανδία προχώρησαν σε σχετικές δηλώσεις ενώ εμφανίζονται και αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες Λονδίνο και Βρυξέλλες θα έχουν δύο χρόνια για να καταλήξουν στους όρους του διαζυγίου, που θα περιλαμβάνει τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Brexit έβαλε τέλος στις ψευδαισθήσεις για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και θέτει εκ των πραγμάτων την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού οράματος, το οποίο θα μπορέσει να πείσει κυρίως τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και τις αγορές ότι η νέα Ευρώπη έχει μέλλον και προοπτικές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου