My Blogger Tricks

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

'Η κλασική παράδοση,ελληνορωμαϊκές επιδράσεις στη λογοτεχνία της Δύσης',Gilbert Highet


Έργο Κολοσσός !!! Μόλις τελείωσα την εισαγωγή και έχω εντυπωσιαστεί από την Αναγεννησιακού τύπου πολυμάθεια του έξοχου αυτού Ελληνιστή.Μόνο το καθαυτό κείμενο είναι 721 σελίδες,άλλες 200 είναι τα σχόλια-παραπομπές,χώρια η βιβλιογραφια.Το έργο γράφτηκε το 1950 και καλύπτει την περίοδο από το 700 μ.χ ως το 1949 αλλά φυσικά αρχίζει αρκετά πριν το 700 μ.χ.
Και να σκεφτεί κανείς ότι στα σχολεία δίνουμε μια περιληπτική περιληψούλα της εν λόγω επίδρασης,στα δε πανεπιστημία μια περιληπτική περίληψη !!
 Αναφέρω ενδεικτικά τα κεφάλαια του έργου:




1.Εισαγωγή
2.Σκοτεινοι αιωνες και Αγγλικη λογοτεχνια
3.Μεσαιωνας κ Γαλλικη λογοτεχνια
4.Δαντης και ειδωλολατρικη αρχαιοτητα
5.Πλησιαζοντας την Αναγεννηση.Πετραρχης,Βοκακκιος,Τσοσερ
6.Η Αναγεννηση.Μεταφρασεις
7.Η Αναγεννηση.Δραμα
8.Η Αναγεννηση.Επος
9.Η Αναγεννηση.Εδυλλιο και Μυθιστόρημα
10.Ραμπελε και Μοντεν
11.Οι κλασικοι του Σεξπιρ
12.Απο την Αναγεννηση και μετα.Λυρικη ποιηση
13.Μεταβατικη περιοδος
14.Η μαχη των βιβλιων
15.Σημειωμα για το μπαροκ
16.Η τραγωδια του μπαροκ
17.Σατιρα
18.Η πεζογραφια του μπαροκ
19.Η εποχη της επανάστασης
20.Ο Παρνασσος κι ο Αντίχριστος
21.Ενας αιωνας φιλολογικων σπουδων
22.Συμβολιστες ποιητες και Τζειμς Τζοις
23.Η νεα ερμηνεια των μυθων
24.Συμπερασμα
Με αμέτρητα υποκεφάλαια σε κάθε κεφάλαιο.



Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, "Διανύσαμε πολύ δρόμο, ακολουθώντας τον ποταμό των ελληνορωμαϊκών επιδράσεων στη λογοτεχνία. Από την πρώτη του επαφή με τη ζωή της σύγχρονης Ευρώπης, ως τα δάση και τις ερημιές των Σκοτεινών Αιώνων, [...] και από κει τον είδαμε να κυλά στην εποχή του μπαρόκ, μέσα σε μια κοίτη προσεχτικά καθορισμένη, ντυμένη με μάρμαρο και αγάλματα στις όχθες· κι ύστερα να φουσκώνει πάλι την εποχή της επανάστασης, [...] τέλος, μέσα από καινούργιες διώρυγες, τον είδαμε να κυλά, ωραίος και πανίσχυρος, στη λογοτεχνία του 19ου αιώνα, κι από κει στου 20ού, και να φτάνει ως την εποχή μας, όπου ψυχολόγοι και θεατρίνοι συγγραφείς κοιτούν με θαυμασμό και δέος το αιώνιο ρεύμα του να παρασύρει αθάνατες μορφές, το φαύνο και τον ήρωα, την νύμφη και το θεό".
Είναι η καλύτερη περιγραφή του βιβλίου, γραμμένη με το χαρακτηριστικό ύφος του συγγραφέα, που διακρίνει και όλο το βιβλίο. Εργασία σημαντική και δύσκολη, μα πάνω απ' όλα πολύτιμη για όποιον σήμερα ενδιαφέρεται να περιδιαβάσει στις όχθες του αιωνόβιου ποταμού, που έχει τις πηγές του στην κλασική εποχή της Αθήνας και της Ρώμης και διατρέχει τον αιώνα μας. Πλήθος στοιχεία, πολλά δυσεύρετα, βιογραφικά και γραμματολογικά, πολλές πρωτότυπες ερμηνείες, αναρίθμητα παραθέματα και συγκρίσεις βοηθούν τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τα μικρά βήματα ή τα μεγάλα άλματα που πραγματοποίησαν οι λογοτεχνικές συλλήψεις του ανθρώπινου πνεύματος, καθώς η γλαφυρή πένα του G. Highet καταγράφει, ταξινομεί και ερμηνεύει.

                                                                                                                   Κωνσταντίνος Μουτζουρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου