My Blogger Tricks

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Γυναίκα Λέαινα, σύμβολο κατά των Ναζί

Η πόλη Borlänge, είναι μια μικρή κοινωνία 50.000 περίπου κατοίκων όπου ετοιμάζονταν για μήνες για την επερχόμενη Πρωτομαγιά. Όλα φαίνονταν να κυλάνε όμορφα, σχεδόν υπέροχα αυτή την μέρα, με μικρή εξαίρεση την βροχή, που όμως δεν αποθάρρυνε κανέναν. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. 
Όλες οι ηλικίες είχαν μαζευτεί & στο άκουσμα του τραγουδιού Behrang MiriJalla Dansa  όλοι άρχισαν να χορεύουν σαν 15χρονα! Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης οι ναζί - υπό το όνομα Svenska Motstandrörelse - κατάφεραν να πάρουν άδεια για να παρελάσουν συγκεκριμένα σε αυτή την εργατούπολη!
Ούτε Στοκχόλμη, ούτε Γκέτεμποργκ ούτε Μάλμε. Μαζεύτηκαν από όλη τη Σουηδία, άλλα και από Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία για να δείξουν ότι είναι αρκετοί, συγκεκριμένα εκεί. Κατάφεραν να μαζευτούν περίπου 300 άτομα.

Στην ερώτηση του Έλληνα Δημοσιογράφου Niko Ago που βρισκόταν εκεί, γιατί διάλεξαν αυτή τη συγκεκριμένη πόλη, απάντησε ένας εκ των αρχηγών τους οτι «αυτό είναι ένα οργανωτικό μυστικό, που θα το αποκαλύψουμε μόλις πάρουμε την εξουσία, σε όλες τις Νορδικές χώρες»

Τη στιγμή που οι ναζί έκαναν την εμφάνισή τους, παρελαύνοντας στο κεντρικό δρόμο της πόλης, μαζί με τους περίπου 300 αστυνομικούς που είχαν έρθει από πολλές πόλεις της χώρας, στις δυο πλευρές του δρόμου παρατάχθηκαν χιλιάδες πολίτες. Οι πάντες τους αποδοκίμαζαν. Το σύνθημα που ακουγόταν όση ώρα η ορδή των λευκοντυμένων ναζί περνούσε υπό τη συνοδεία της αστυνομίας, ήταν «όχι ναζί στους δρόμους μας». Οι ναζί δεν αντέδρασαν. Οι περισσότεροι περπατούσαν με κενό βλέμμα. 

Η κοπέλα της φωτογραφίας, συμμετείχε στη γιορτή από νωρίς. Ξαφνικά, αυτή η τόσο λεπτή κοπέλα, που μοιάζει να κουβαλά πάνω της τόνους θάρρους, κάνει δυο βήματα μπροστά από τους ναζί και στέκει με τη γροθιά στον αέρα, ακριβώς στη μούρη αυτών που προπορεύονται. 
Πριν προλάβουν να την κάνουν στην άκρη οι αστυνομικοί κι ενώ ένας εκ των ναζί πήγε να της κατεβάσει το χέρι, αυτή έκανε βήματα προς τα πίσω, ακολουθώντας την πορεία τους! Πρόλαβε η ίδια και έγινε σύμβολο, μέσα από το φακό του φωτογράφου. Θυμίζοντας σε όλους μας πως ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμάς το ναζισμό και το ρατσισμό, είναι να σταθείς ευθεία μπροστά του και να μην φοβηθείς.


Ονομάζεται Tess Asplund, και όπως είπε η ίδια στο περιοδικό EXPO, " Ήταν ένας φόρος τιμής προς τον Nelson Mandela. Έχω ύψος 163 εκατοστά και ζυγίζω μόλις 50 κιλά, αλλά ήθελα να δείξω ότι κανείς πρέπει να τολμά". H Tess Asplund, είναι ακτιβίστρια που ασχολείται με αιτούντες άσυλο και είναι υπεύθυνη τύπου της οργάνωσης Focus afrofobi.

Πηγή: www.altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου