My Blogger Tricks

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Και τώρα ……τα δύσκολα….



Το πρώτο 9μηνο του έτους υπήρξε μερική στάση πληρωμών  προς το Δημόσιο εκ μέρους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας. Ο συνδυασμός μέρος του εισοδήματος αυτού, το οποίο παρακρατήθηκε και  οδηγήθηκε στην κατανάλωση με την εισροή τουριστικού συναλλάγματος και την εποχική αύξηση της  απασχόλησης λόγω του θέρους δημιούργησε μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.

Το τέλος του Σεπτεμβρίου συνδυάστηκε με τη αρχή της πληρωμής των φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο περιορισμός των ευνοϊκών όρων των ρυθμίσεων έχουν διαφοροποιήσει την αρχική εικόνα. Η άποψη η οποία υποστηρίζει ότι η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τη σαφή μνημονιακή πολιτική της και την έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης είναι αρκετή, ώστε να βελτιώσει το οικονομικό κλίμα, εκ των πραγμάτων δεν δικαιώνεται.
Και για το αληθές: πρότινος δημοσιεύτηκε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο το Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ και ξεπέρασαν τα 80 δισ. ευρώ. Όταν ο ετήσιος στόχος εσόδων είναι περί τα 45 δισ. ευρώ οι πολίτες χρωστάνε τα διπλάσια. Ο ΟΑΕΕ εξήντλησε την ετήσια κρατική επιχορήγησή του τρεις μήνες πριν το τέλος του έτους και οι ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ εκτινάχθηκαν, κατά 500 εκατ. (δηλ. 2,5 δισ. ευρώ).
Στις προβλέψεις για απασχόληση της έκθεσης του ΙΟΒΕ το 26% των επιχειρήσεων του δείγματος προβλέπει πτώση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο. Το ποσοστό αυτό ένα μήνα νωρίτερα ήταν στο 18%. Αντίθετα το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει αύξηση της απασχόλησης στο επόμενο τρίμηνο είναι στο 6%.Οι δείκτες για τις εξαγωγές επίσης κατά τον Οκτώβριο επιδεινώθηκαν  έναντι του Σεπτεμβρίου από -17 στο -26.
Οι δείκτες των εξαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής που θεωρούνται πιο αξιόπιστοι για την κατάσταση της οικονομίας σε 3-6 μήνες, ενώ η διακράτηση ρευστότητας 25-30 δισ. ευρώ από ανασφάλεια στα νοικοκυριά δημιουργεί παραμορφώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά. Στην κυβέρνηση, εμφανίζονται να ασχολούνται με την αναδιάρθρωση του χρέους , τα προβλήματα από το οποίο όμως δεν αναμένεται να προκύψουν πριν το 2020.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα και την οικονομία για τους επόμενους μήνες, το οποίο γίνεται ακόμη πιο εύφλεκτο αν συνυπολογιστούν και τα ποσά των φόρων που αναμένονται να καταβληθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αν δε σε όλα αυτά προσθέστε και τη διαφαινόμενη αδυναμία πληρωμών λόγω της υπερφορολόγησης το κλίμα, γενικότερα, γίνεται εκρηκτικό και αναμένεται αργά ή γρήγορα να ξεσπάσει.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…. για τους κυβερνώντες πολιτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν τις σωστές(!) αποφάσεις απέναντι στα ιδεολογικά τους πιστεύω, αλλά και στο εκλογικό σώμα το οποίο τους υποστήριξε. Αλλά και για τους πολίτες… οι οποίοι θα πρέπει να πειστούν ότι όλα αυτά, είναι μονόδρομος(!) και γίνονται για το καλό το δικό τους, των μελλοντικών γενεών και της χώρας. Τι θα συμβεί; Θα το βιώσουμε όλοι προσεχώς…
Βόρειος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου