My Blogger Tricks

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ψυχολογική ένεση – Οικονομική Άνεση


Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως οι θετικές σκέψεις και οι σωστές στάσεις δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε στο ελάχιστο τη δυνατότητα τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς στο τέλος του μήνα.

  Το γεγονός όμως είναι ότι οι συνειδητές και ασυνείδητες σκέψεις σας έχουν πάντα κάποιες επιπτώσεις στη ζωή σας. Σκεπτόμενοι φτωχά, παραμένετε φτωχοί. Σκεπτόμενοι πλούσια, παραμένετε πλούσιοι.


 Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φίλος μας ο Φρεντ, που πιστεύει ότι πάντα θα αγωνίζεται για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Προφανώς ο Φρεντ θα ζητάει μόνο δουλειές που είναι κακοπληρωμένες, επειδή εκεί πιστεύει ότι ανήκει. Θα κάνει προφανώς παρέα με ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια οικονομική κατάσταση, επειδή μ’ αυτούς θα αισθάνεται άνετα. Αυτοί οι άνθρωποι επιβεβαιώνουν την πεποίθησή τους ότι η ζωή είναι σκληρή. Με τέτοιου είδους παρέες δεν πρόκειται να επεκτείνει τις ιδέες του σχετικά με το τι είναι δυνατόν γι’ αυτόν.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο Φρεντ να προέρχεται από οικογένεια που έχει παρόμοια στάση προς το χρήμα και το αναπόφευκτο της έλλειψης του, η οποία συμβάλλει στο σύστημα πεποιθήσεων του Φρεντ.

Καθώς από τη ζωή παίρνουμε , σε μεγάλο βαθμό, αυτό που περιμένουμε, και εφόσον ο Φρεντ περιμένει να μένει άφραγκος, αυτό ακριβώς θα του συμβαίνει.

 Επειδή έχει ένα πρόγραμμα στα εγκεφαλικά κύτταρα το οποίο λέει « ποτέ σου δεν θα ‘χεις λεφτά», θα διαπιστώσει ίσως ότι όποτε του περισσεύουν λεφτά, πάει και τα ξοδεύει. Ασυνείδητα σκέφτεται: « Είναι λίγο παράξενο να μου περισσεύουν τόσα λεφτά! Καλύτερα να αγοράσω κάτι και να επιστρέψω στη συνηθισμένη μου κατάσταση αφραγκίας!»

Μέσα από αυτήν την εσωτερική του ομιλία, θα επιβεβαιώνει τον εαυτό του ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι απαραίτητο μέρος της ζωής του. Λέει ίσως μέσα του: «Δεν θα έχω ποτέ μου λεφτά, επειδή δεν απέκτησα μόρφωση». Αν η καλή μόρφωση ήταν απαραίτητη για να γίνεις πλούσιος, τότε οι καθηγητές πανεπιστημίου, πιθανότατα, θα ήταν όλοι εκατομμυριούχοι. Ξέρω πολλούς εξαιρετικά μορφωμένους ανθρώπους που είναι άφραγκοι και άλλους χαμηλής μόρφωσης που είναι απίστευτα πλούσιοι.

  Ο Φρεντ ίσως σκέφτεται: « Δεν έχω την κατάλληλη δουλειά για να πλουτίσω». Ε λοιπόν, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν μια συμπληρωματική δουλειά για να κάνουν ένα ξεκίνημα. Άλλοι αλλάζουν δουλειές. Ο χρόνος μπορεί να είναι το κλειδί. Ο Φρεντ μπορεί να σκέφτεται ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να γίνει πλούσιος. Πάντως, Φρεντ, όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο: είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, κανείς δεν έχει περισσότερο ή λιγότερο.


 Ο Φρεντ μπορεί να λέει ότι είναι πολύ νέος ή πολύ γέρος ή ότι έχει γυναίκα να φροντίσει ή ότι δεν έχει γυναίκα να φροντίσει ή ότι έχει πολλά παιδιά…….

Πάντως, αν κοιτάξει προσεκτικά, θα δει ανθρώπους να δημιουργούν τη δική τους οικονομική ευημερία, ενώ αντιμετωπίζουν κάθε συνδυασμό των παραγόντων που παραθέσαμε.

Επιπλέον, ο φίλος μας μπορεί να υποστηρίξει ότι θα ήθελε να είναι πλούσιος, αλλά ότι δεν θέλει να σκοτωθεί στη δουλειά. Και πάλι, μπορεί να βρούμε χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν πολλές ώρες αλλά παραμένουν φτωχοί και άλλους που εργάζονται λίγο και πλουτίζουν.
Η σκληρή δουλειά είναι ένα συστατικό, αλλά δεν εγγυάται τον πλούτο! Αν μαδάτε κοτόπουλα δε θα σας βοηθήσει. Σ’ ένα ορισμένο στάδιο αυτό που χρειάζεται είναι θέμα στρατηγικής!

Δεν κρίνω εδώ κανέναν.

 Τα λεφτά δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά.
Τα λεφτά είναι μόνο λεφτά.

Ο Φρεντ ή κάθε άλλος μπορεί να είναι ευτυχισμένος έτσι όπως είναι.

Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι οι περιστάσεις της ζωής του Φρεντ έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο.

Αν ποτέ αποφασίσει να τις αλλάξει, μπορεί να το καταφέρει.
 
Ραφαήλα Παπαδοπούλου

Απόσπασμα από το βιβλίο του Άντριου Μάθιους  «Μπορείς να γίνεις Ευτυχισμένος»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου