My Blogger Tricks

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Η «ευελιξία» στα εργασιακά και την αγορά στην έκθεση του ΔΝΤ.

ΔΝΤ- Ελλάδα-ΕΕ
Το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεσή του για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων και στην εφαρμογή των οδηγιών για μείωση της γραφειοκρατίας του ΟΟΣΑ, ώστε να αποκτήσει το «ζητούμενο» ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ειδικότερα η έκθεση του ΔΝΤ συστήνει:
  • Τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν γίνει στην αγορά εργασίας ειδικότερα:
  • Το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος «με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι από τους υψηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  •  Τη διατήρηση της κατώτατης αμοιβής για τους νέους, εφόσον η ανεργία στις νέες ηλικίες παραμένει υψηλή.
Παράλληλα ζητά παρεμβάσεις στην οικονομία της αγοράς όπως:

  •   Αλλαγές της νομοθεσίας και εναρμονισμό του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
  •  Να συνεχιστεί το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με την προτεραιότητα στα κρίσιμα επαγγέλματα, όπως των μηχανικών, των δικηγόρων και των φορτοεκφορτωτών πλοίων.
  •  Συνιστά το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων, όπως αυτά των συμβολαιογράφων, των δικαστικών επιμελητών, καθώς και την απελευθέρωση της αγοράς στις τουριστικές ενοικιάσεις.
  •   Αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης στους κλάδους των τροφίμων - ποτών αλλά και του τουρισμού, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.
  •   Αντιμετώπιση της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» γεγονός που αφορά και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ όπως, Κύπρος, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, αλλά και τη  Γαλλία και Γερμανία.  
Αναγνωρίζει ότι έχουν υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς της οικονομίας (μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου και η περίοδος των εκπτώσεων).
Θεωρεί ότι οι δημογραφικές εξελίξεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και το δημόσιο χρέος. Αναφέρει ότι οι χώρες που θα επηρεαστούν από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η  Ισπανία , η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία.
Επισημαίνει ότι οι ακαθάριστες πραγματικές επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις υποχώρησαν περί το 15% στη ζώνη του ευρώ. Ειδικότερα για την Ελλάδα σημειώνει ότι η μείωσή τους έφθασε το 20% στη διάρκεια της κρίσης.

Τέλος η έκθεση συνοψίζει πως «ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ευρώπη αγωνίζεται να προσαρμοστεί στην παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης».
Τα παραπάνω αποτελούν την  «πρόγευση» της σκληρής στάσης την οποία αναμένεται να τηρήσει το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, σε λίγους μήνες το προσεχές Φθινόπωρο.


Για την έκθεση του ΔΝΤ βλέπε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου