My Blogger Tricks

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

IOBE: Ύφεση 1% το 2016

IOBE Β' τριμηνιαία έκθεση 2016
Συρρίκνωση 1% του ΑΕΠ της χώρας για το 2016 «εκτιμά» το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση της έκθεσης, τα νέα μέτρα, δηλαδή αυτά τα οποία λήφθηκαν στα πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση, αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την κατανάλωση των νοικοκυριών με παράλληλες συνέπειες στην απασχόληση και όλη την ελληνική οικονομία ειδικότερα.
Στην ίδια έκθεση εκτιμάται, ότι για το 2016 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 24,7% και ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο -0,3%.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το πρόβλημα επιτείνει, η ανεπάρκεια επιτέλεσης ενός βασικού ρόλου του τραπεζικού συστήματος, της διαμεσολάβησής του δηλαδή στην μετατροπή των καταθέσεων σε επενδύσεις. Η έκθεση ως λύση στο πρόβλημα αυτό, αλλά και της ανάπτυξης, εξόδου από την κρίση, θεωρεί την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Η ανάλυση τονίζει ότι απαιτείται η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ώστε να θεωρείται πλέον ασφαλής επενδυτικός προορισμός για να επιτύχει την προσέλκυση των απαραίτητων πόρων. Η ανάπτυξη του λιμανιού στον Πειραιά από την COSCO, ως ενός διεθνούς κέντρου για το διαμετακομιστικό εμπόριο και την κρουαζιέρα (τουρισμός) θα έχει, σύμφωνα με την έκθεση, πολλαπλές θετικές αντιδράσεις στην ελληνική οικονομία με την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα έχουν θετικές αλληλεπιδράσεις στην απασχόληση και στην επιχειρηματική κοινότητα.
Η ύφεση, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ συνεχίζεται και για τρίτο τρίμηνο ενώ στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016 έφθασε το 1,4%, έναντι της υποχώρησης του ΑΕΠ στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 0,9% , και της ήπιας ανόδου κατά 0,4% το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλύσεις και την πλήρη έκθεση του ΙΟΒΕ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου