My Blogger Tricks

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Οι άθλιοι του ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο, το όπιο του λαού κατά πολλούς, η πιο μαζική εκδήλωση του κόσμου, ο χώρος που προσφέρεται για εκτονώσεις διαφόρων μορφών και ειδών, στη χώρα μας είναι βαριά άρρωστο, με μία αυξανόμενη και ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασής του.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα νόμιμα και παράνομα στοιχήματα που παίζονται, το ξέπλυμα χρήματος που γίνεται, κατέστησαν το ποδόσφαιρο, θέαμα σκοπιμότητας, με προδιαγεγραμμένο, πολλές φορές αποτέλεσμα, εσκεμμένα διαιτητικά λάθη, ηθελημένες κακές αποδόσεις παικτών, καθόλου ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και αποφάσεις άδικες από τα αρμόδια όργανα, αποφάσεις που ευνοούν ορισμένες ομάδες και κατακρεουργούν άλλες.

            Οι αιτίες είναι πολλές, οι λύσεις δύσκολες, η πολιτική βούληση είναι σχεδόν μηδενική, οι ομάδες δε δέχονται να απαλλαγούν από το στρατό των φανατισμένων οπαδών τους, οι οπαδοί είναι αμετανόητοι, δεν έχουν δε καμία διάθεση να συμμορφωθούν προς τους νόμους,

         
Η πρόσφατη τιμωρία γηπεδικών θυρών, αντί αυτής των χούλιγκανς, εκπλήσσει και επιτείνει το κακό κλίμα, επιδεινώνει τη κατάσταση με τα επεισόδια, μετακινεί τους οπαδούς σε άλλες θύρες όπου η κατάσταση θα είναι προφανώς χειρότερη, η εξαγρίωση του κόσμου θα είναι πιο εμφανής, τα θετικά αποτελέσματα ανύπαρκτα.

Όπως προαναφέρθηκε, η βούληση της πολιτείας παραμένει ασθενής, ίσως γιατί η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο των πολιτών, επιτρέπει τη λήψη επαχθών οικονομικών μέτρων σε βάρος τους, με τους τελευταίους να στρέφονται προς το άθλημα.

Χαρακτηριστική της στάσης των ομάδων, σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στα γήπεδά τους, είναι η ονομασία τους -ΑΡΕΝΑ- όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Εξαίρεση αποτελεί γήπεδο με ονομασία θρυλική, ονομασία αγίας, που προσβάλλει τα θεία, με δεδομένες τις ύβρεις και τις φιλονικίες εντός του γηπέδου.

Η καλλιέργεια φανατισμού από τις πάμπολλες αθλητικές εφημερίδες, είναι μείζον θέμα, που αλλοιώνει την εικόνα που έχουν οι φίλαθλοι από τους αγώνες που παρακολούθησαν, μετασχηματίζουν τη γνώση τους σε οπαδικό φανατισμό, κρατούν το φίλαθλο κοινό σε χαμηλό πνευματικό επίπεδο, δεν του επιτρέπουν να εκφράζει την θέση του.

Η αισιοδοξία που θα έπρεπε να υπάρχει, δεδομένων και των βαρύτατων ποινών σε περιπτώσεις βίας, δε φαίνεται να διακατέχει φιλάθλους και μη, η δε συνέχεια των πρωταθλημάτων θα αποδείξει τις προθέσεις των αρμοδίων φορέων.-

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου