My Blogger Tricks

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Μετανάστευση.Άλλοτε και τώρα

           
Πέρασαν πλέον των πενήντα χρόνων από τότε που οι Έλληνες, ωθούμενοι από την ανάγκη για επιβίωση, μετανάστευσαν σε όλες τις ηπείρους, εργαζόμενοι σκληρά, έκαναν οικογένεια, διακρίθηκαν για την ευσυνειδησία και το ήθος τους, έχοντας πάντοτε όμως στο νου και τη καρδιά τους κρυμμένη την Ελλάδα, το χωριό τους και τους συγγενείς και φίλους τους, καθώς και ένα όνειρο, να επιστρέψουν στη πατρίδα για τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.
            Σήμερα, μετά από μισό αιώνα, η μετανάστευση, ίδια σαν πράξη απελπισίας, όπως τότε, με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, απομυζά από τη χώρα τα καλύτερα μυαλά, εξειδικευμένους επιστήμονες και τους στέλνει σε χώρες προηγμένες και μη, με διαφορετική από την Ελληνική κουλτούρα, δύσκολη προσαρμογή και ενσωμάτωση.
Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται, ανεξάρτητα από τη διαφορά στα πνευματικά επίπεδα των μεταναστών του τότε και του τώρα, με τη χώρα μας πλέον να στερείται επιστήμονες , στους οποίους επένδυσε, δαπάνησε για τις σπουδές τους και τους χαρίζει στα αδηφάγα κράτη της δύσης και της ανατολής.

            Η έλλειψη προγραμματισμού και προνοητικότητας του κράτους, η εισαγωγή, περισσότερων από ό,τι το ίδιο χρειάζεται, φοιτητών  στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, η αποσύνδεση των πανεπιστημίων από την αγορά εργασίας, καθώς και οι ελάχιστες θέσεις εργασίας, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης επιστημόνων στο εξωτερικό.
            Η ασυδοσία και η κραιπάλη της ζωής μας, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η ασυμβίβαστη με τα οικονομικά ζωή μας, υπερχρέωσαν τη χώρα, που η ευθύνη της ήταν επίσης πολύ μεγάλη και μας οδήγησαν σε ένα πρωτοφανή και ανελέητο πόλεμο από τους ισχυρούς της Ευρώπης , ένα πόλεμο  χωρίς ίχνος επιείκειας, που οι συνέπειές του είναι εμφανείς.
            Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι Έλληνες είναι συγκρατημένοι για την έλευση του τέλους της κρίσης, των καλύτερων ημερών και του χαμόγελου στα χείλη μας.
            Είναι επίσης σημαντικό να τονισθεί ότι στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας συνεισφέρει και η αθρόα εισβολή των μεταναστών και προσφύγων, τη φροντίδα των οποίων υποχρεώνεται να αναλάβει η χώρα μας, σε μια τόσο δυσχερή περίοδο.
            Μοιραία λοιπόν και σταδιακά αλλοιώνεται ο πληθυσμός μας, υποβαθμίζεται κατά πολύ το κοινωνικό και πνευματικό status, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι φρικτό και οι κριτικές που μας ασκούνται είναι απαράδεκτες.

            Ας ευχηθούμε όμως-δυστυχώς μόνο οι ευχές μας έμειναν- να αλλάξουν τα πράγματα και να ατενίσουμε στον ορίζοντα -έστω και μακρυά- την ανατολή πιο ευχάριστων ημερών.-

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου