My Blogger Tricks

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Η Ευρώπη σε κρίση…

Η Ευρώπη προσπαθεί επί πολλά χρόνια να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Οι βασικές προσπάθειες στηρίζονται στην περεταίρω αξιοποίηση της ενιαίας αγοράς και στη θωράκιση του ενιαίου νομίσματος. 

Η Ευρώπη σε κρίση

Η ενιαία αγορά αποτελεί μέχρι και σήμερα ατελές οικοδόμημα το οποίο δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς. Η διεύρυνση της ΕΕ με χώρες οι οποίες έχουν διαφορετικά οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία, έχει αποτελέσει τη βασική τροχοπέδη επίτευξης των αλλαγών οι οποίες απαιτούνται. Το ενιαίο νόμισμα παρά το φιλόδοξο επενδυτικό πακέτο μόχλευσης των 315 δις ευρώ (γνωστό και ως πακέτο Γιούνκερ), με την ατελή οικονομική δομή και τη διαφορετικότητα των εθνικών οικονομιών της ευρωζώνης, δεν έχει επιφέρει ακόμη τα ζητούμενα αποτελέσματα.

Η παγκοσμιοποίηση, έφερε στην Αγορά ισχυρούς ανταγωνιστές, οι οποίοι απειλούν την ενιαία αγορά σε πολλούς οικονομικούς τομείς αλλά ιδιαίτερα στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Η αδυναμία της Ευρώπης να υπερκεράσει τον ανταγωνισμό, σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, έχει φέρει ρήγματα στο κοινωνικό της μοντέλο τα οποία τροφοδοτούν την πολιτική αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού ενοποιητικού οικοδομήματος. Το ερώτημα το οποίο τίθεται αφορά τη δυνατότητα της ΕΕ να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες με απτά στοιχεία και πολιτικές, ότι δύναται να αντιμετωπίσει την οικονομική και προσφυγική κρίση αποτελεσματικότερα, με περισσότερη και ποιοτικότερη ενοποίηση και όχι με εθνικές μεμονωμένες πολιτικές και λύσεις.
Τη χρονιά αυτή η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές και μεγάλες προκλήσεις, όπως τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου, την αμφισβήτηση της συνθήκης Σένγκεν, την πολιτική αναταραχή σε κράτη μέλη και την παγκόσμια οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ασία. Σε εθνικό επίπεδο, αρκετά κράτη μέλη θα πρέπει να σταθεροποιήσουν με τη λήψη επώδυνων μέτρων την οικονομία τους και συγχρόνως να αποκτήσουν σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οι πρωτοβουλίες οι οποίες αναμένονται να υιοθετηθούν, από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και θεσμούς, αλλά και από τα κράτη μέλη, ως αυτοτελής εθνικές οντότητες, θα σηματοδοτήσουν με πλήρη σαφήνεια την μελλοντική πορεία της ενιαίας αγοράς και του ενιαίου νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου