My Blogger Tricks

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Με βάση το καταθεσιολόγιο η ρύθμιση των 100 δόσεων



 Η ρύθμιση των 100 δόσεων που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο έδωσε την ανακούφιση, αλλά και τη δυνατότητα σε πολλούς φορολογούμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους και σιγά σιγά με δόσεις να μπορέσουν να ξοφλήσουν το Δημόσιο. Το μέγιστο όριο των δόσεων ήταν 100. Σε αυτή τη ρύθμιση μπορούσε να υπαχθεί όποιος ήθελε, χωρίς να ερευνάται αν έχει χρήματα ή όχι προκειμένου να τις εξοφλήσει…Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης θεωρήθηκαν από την Τρόικα μονομερείς και ερχόμενοι στο σήμερα το καταθεσιολόγιο οφείλει να θεσπίσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη μείωση των δόσεων από τους φορολογούμενους που είχαν να πληρώσουν, αλλά προτίμησαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 100 δόσεις.

 Σύμφωνα με απόφαση που πρόκειται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών θα θεσπίζονται κριτήρια μείωσης του αριθμού των δόσεων που έχει επιλέξει ο φορολογούμενος ή ακόμη και αποβολής του από τη ρύθμιση με την άμεση απαίτηση από την εφορία του συνόλου της φορολογικής οφειλής. Το υπουργείο Οικονομικών θα θεσπίσει ένα όριο ρύθμισης οφειλής πάνω από το οποίο θα θεσπιστούν τα κριτήρια για την μείωση των δόσεων ( για παράδειγμα πάνω από 150.000 ευρώ ). Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει στη συνέχεια στην επεξεργασία οικονομικών δεδομένων που γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι για παράδειγμα το ύψος του εισοδήματος και η αξία της ακίνητης περιουσίας. Επιπρόσθετα, συζητείται να αξιοποιηθεί ένα νέο μητρώο καταθέσεων, το ονομαζόμενο «Καταθεσιολόγιο».
   Ωστόσο καταληκτικά το υπουργείο Οικονομικών είναι επιφυλακτικό απέναντι στην εφαρμογή της συγκεκριμένης μνημονιακής ρύθμισης, καθώς φαίνεται ότι με την εφαρμογή του θα προκληθούν ζητήματα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις που έχουν κάνει τον οικονομικό τους προγραμματισμό.
Ραφαήλα Παπαδοπούλου
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου