My Blogger Tricks

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΤ και κόκκινα δάνεια: πόσο κινδυνεύει το σπίτι σας;



Το τεράστιο θέμα με τα κόκκινα δάνεια και ο τρόπος που τελικά θα τα διαχειριστεί η κυβέρνηση μαζί με το κουαρτέτο αποτελεί ερώτημα το οποίο απασχολεί πολλούς έλληνες δανειολήπτες , τις τράπεζες αλλά και ξένα vulture funds.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος από τα περίπου €230 δισ. σε δάνεια της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, περίπου τα €105 δισ. βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, ως μη εξυπηρετούμενα πλέον καθόλου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ασφυξία στις τράπεζες, οι οποίες αδυνατούν να ανακυκλώσουν το χρήμα, αναχρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία, και έτσι προκαλείται η πιστωτική συρρίκνωση που με τη σειρά της τροφοδοτεί την ύφεση και τον αποπληθωρισμό. 
Σε αντίθεση με την αμερικανική FED η  ΕΚΤ υποδηλώνει  πως δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της, και προκρίνει μια λύση μέσω του κουαρτέτου που μεταφέρει το θέμα για λύση  μέσω των κερδοσκοπικών vulture funds και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις. 
Με τη λύση που επιζητούν  να προκριθεί, ένα μεγάλο μέρος των κόκκινων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων θα πουληθεί για 5-10-20 σεντς για κάθε ένα ευρώ ονομαστικής αξίας, στα διάφορα vulture funds και από κει και πέρα ο σώζον εαυτό σωθείτω!
Ο δανειολήπτης θα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο νομικό περιβάλλον όπως το διαμορφώνει το Τρίτο Μνημόνιο, όπου το fund που αγόρασε με 10.000 ευρώ ένα στεγαστικό των 100.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, θα τον κάνει συνοπτικά έξωση και θα πλειστηριάζει το σπίτι του για 40 -50.000 ευρώ δεκαπλασιάζοντας τα χρήματα του μέσα σε ελάχιστους μήνες.
Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, το vulture fund που πούλησε το σπίτι και δεκαπλασίασε τα χρήματά του θα συνεχίζει να διατηρεί απαίτηση έναντι του δανειολήπτη, για το υπόλοιπο ως την ονομαστική αξία του δανείου, μέχρι το θάνατό του και μετά από τους κληρονόμους του. Αυτή δε η απαίτηση θα πωλείται σε οποιοδήποτε τρίτο, με τις ίδιες νομικές συνέπειες.
Το θέμα αυτό εμπλέκεται με: τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, τις τράπεζες,  τους δανειολήπτες, την ανακεφαλαιοποίηση, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,  τις  τιμές εκπλειστηριασμού των ακινήτων  ενώ  τα funds θα αδιαφορούν  πλήρως για τις σημαντικές προεκτάσεις των κόκκινων δανείων τους  στον κοινωνικό-παραγωγικό ιστό της χώρας. 
Είναι αδύνατο μετά από 6 χρόνια ακραίας ύφεσης όπου χάθηκε το 27% του ΑΕΠ, η ανεργία αυξήθηκε στο 27%, οι τιμές των ακινήτων έπεσαν στο 40%-50% της τιμής τους προ κρίσης, να εμφανίζονται τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση με την εκτίμηση, πως οι τιμές των δανείων, θα αξιώνονται ως οφειλές  στις  αρχικές ονομαστικές τους αξίες.
Λύσεις υπάρχουν, όπως η bad bank με όφελος για την οικονομία και την κοινωνία,  και με την πιθανότητα να κουρέψει την ονομαστική αξία των δανείων, ώστε να μπορούν οι μη έχοντες λόγω κρίσης πολίτες να τα διευθετήσουν.  Ουσιαστικά αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση για το κρατικό χρέος, οφείλει να μην το αρνείται στους πολίτες της χώρας της!
Βόρειος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου