My Blogger Tricks

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Σαν σήμερα…..Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία



    της Ραφαήλας Παπαδοπούλου

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία (World Day of Decent Work) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (International Trade Union Confederation), που συσπειρώνει στις τάξεις της 175 εκατομμύρια εργαζόμενους από 156 χώρες και σχετίζεται με κεντροδεξιά και κεντροαριστερά πολιτικά κόμματα.

   Η αξιοπρεπής εργασία είναι μια στρατηγική που ως στόχο έχει την ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο. Η αξιοπρεπής εργασία αποτελεί κομβικό σημείο για τη ανάπτυξη μιας δίκαιης με ισότητα και συνοχή κοινωνίας, οργανωμένης στις αρχές του δικαιώματος στην εργασία, στα δικαιώματα των εργαζομένων, στην ισότητα στην κοινωνική προστασία και στον κοινωνικό διάλογο.

  Η αξιοπρεπής εργασία αφορά το δικαίωμα στην εργασία για όλους χωρίς καμία διάκριση. Αναφέρεται στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων που τους επιτρέπει, σε αυτούς και στις οικογένειές τους, να ζουν με αξιοπρέπεια . Ενέχει την έννοια της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στα «σκαμπανεβάσματα» που οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε στη ζωή. Η αξιοπρεπής εργασία είναι η απελευθέρωση από την εκμετάλλευση. Σημαίνει να επιτρέπεις στους ανθρώπους να οργανώνονται για να εκφράζουν συλλογικά μέσω των συνδικάτων τα συμφέροντα τους και να μπορούν να συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο ως πολίτες και εργαζόμενοι.

  Η αξιοπρεπής εργασία είναι ένας μηχανισμός κλειδί για την αναδιανομή του πλούτου και τη μείωση της φτώχειας. Μόνο μέσω της αξιοπρεπούς εργασίας μπορούμε να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν το δικαίωμά τους για αξιοπρεπή ζωή. Η αξιοπρεπής εργασία είναι το κλειδί για την εξάλειψη της φτώχειας! Άνδρες και Γυναίκες από όλο τον κόσμο θέλουν η παγκοσμιοποίηση να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες τους για μια σταθερή και αξιοπρεπή διαβίωση και για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί αποδίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στην έννοια της αξιοπρεπούς εργασίας!

Βασικοί της στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αξιοπρεπή Εργασία είναι:

·                                 Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς.

·                                 Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.

·                                 Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου