My Blogger Tricks

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η σύγχυση με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση



Το απόλυτο χάος επικρατεί αναφορικά με το αν και πώς τελικά θα εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης με την έκδοση λανθασμένων ανακοινώσεων, ότι από το μέτρο θα εξαιρεθεί η προσχολική αγωγή, ανέλαβε να σταματήσει ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις του ότι το μέτρο παγώνει μέχρι να βρεθούν τα απαιτούμενα ισοδύναμα μέτρα.
Επισημαίνεται ότι, τα ισοδύναμα αυτά αναζητούνται εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα χωρίς όμως να μπορούν να εξευρεθούν.
Πρόκειται  για προβλεπόμενα έσοδα περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να αντικατασταθούν με κάποιον άλλο φόρο ή να υπάρξει αντίστοιχη περικοπή δαπανών. Αν σε αυτά προστεθούν και οι ανάγκες για άλλα ισοδύναμα, αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία εξεύρεσής τους.
Τα σενάρια που υπάρχουν αναφορικά με το προς προέκυψε το μέτρο είναι πολλά. Η αρχική εκδοχή αναφερόταν στη ιδεοληψία ότι στα ιδιωτικά φοιτούν παιδιά των  εύπορων οικογενειών. Αυτό φυσικά καταρρίφτηκε από μια πιο εμπεριστατωμένη έρευνα. Μία άλλη επίσης εκδοχή αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ΦΠΑ αποτέλεσε την εύκολη λύση για την συμπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
 Η κρατούσα άποψη θεωρεί δεδομένη την απαλλαγή από τον ΦΠΑ της προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία), ενώ για τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια προτείνεται να εφαρμοστεί ο κανονικός συντελεστής 23%. Για όλα τα φροντιστήρια (ελληνικά και ξένων γλωσσών) επικρατεί η άποψη για συντελεστή στο 13% ή 6%.Η τρίτη άποψη  διατηρεί τον ΦΠΑ στο 23% με απαλλαγή της προσχολικής αγωγής.
Εκπαιδευτικός επισήμανε ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει το εξής γεγονός. Το υψηλό επίπεδο  μόρφωσης αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα των Ελλήνων. Είναι γεγονός ότι πολλοί μορφωμένοι και άξιοι νέοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Η νέα ελληνική αγορά αποζητά πλέον φθηνά εργατικά χέρια και όχι επιστήμονες. Ας κρατήσουμε αυτή την παρατήρηση και θα τη σχολιάσουμε μελλοντικά.
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ την κατεύθυνση των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές του δηλώσεις. Εκείνο που είναι βέβαιο αφορά την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση που θα υποστούν, εφόσον ισχύσει το μέτρο πολλά νοικοκυριά με παιδιά (μαθητές), ανεξαρτήτου του οικογενειακού εισοδήματος σε χρονική περίοδο όπου η οικονομία και τα όποια έσοδά τους βρίσκονται σε συνεχή ύφεση.
 Βόρειος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου