My Blogger Tricks

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών



Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ακόμη μία δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση και ένα στοίχημα με τις αγορές, ωστόσο  η βασικότερη δυσκολία  ίσως αποδειχθεί το «κυνηγητό» υλοποίησής της με το χρόνο.        
Με την ολοκλήρωση των γνωστών “stress tests” μέσα στο μήνα επακολουθούν οι συζητήσεις για τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά τίποτε και κανείς δεν  μας επιβεβαιώνει ότι αυτή θα ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο εντός του έτους.  


Η Οδηγία BRRD, θα ισχύσει για όλη την Ευρωζώνη από 1/1/2016. Ο κίνδυνος από την εφαρμογή της και για τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η ανακεφαλαιοποίηση τους υπάρχει, ενώ είναι εμφανής η ανυπαρξία ενός  «planB».
«Η ανακεφαλαιοποίηση εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Υπάρχουν προαπαιτούμενα, η εφαρμογή τους, ο έλεγχος της εφαρμογής και μετά η εκταμίευση των λοιπών 15 δισ. για τις τράπεζες», δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε.
Επισημαίνεται ότι αν το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του συμφωνηθέντος προγράμματος, τα χρονοδιαγράμματα για την ανακεφαλαιοποίηση θα βρεθούν εκτός του «κρίσιμου» χρόνου υλοποίησης.  
Αυτό σημαίνει την απώλεια της διασφάλισης των καταθετών άνω των 100.000 ευρώ για εξαίρεση της συμμετοχής τους στην εξυγίανση των τραπεζών, αφού από 1/1/2016 τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η κοινοτική Οδηγία για το “bail in”.
Περαιτέρω επιπτώσεις είναι ότι, εξαφανίζονται οι προοπτικές σύντομης άρσης των “capital controls” και φυσικά η αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη καταλήγει να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός για τη χώρα, με τραγικές συνέπειες. 
Αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα εξαιτίας καθυστερήσεων ή αστοχιών στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, τότε χάνεται η ευκαιρία να επανασυσταθεί η «εμπιστοσύνη» όλων των επενδυτών προς τη χώρα.
Η εμπιστοσύνη είναι, όπως λένε οι τραπεζίτες, το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν κυβέρνηση και τράπεζες τόσο στο εξωτερικό (αγορές και επενδυτές), όσο και στο εσωτερικό (καταθέτες) με την ανακεφαλαιοποίηση.

Βόρειος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου