My Blogger Tricks

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Δημόσιο: Αποσύνδεση βαθμολογίου-μισθολογίου & μείωση ανισοτήτων στις αποδοχές



Η κυβέρνηση δείχνει πλέον αποφασισμένη και έχει προχωρήσει σε έναν εξορθολογισμό μισθολογικών ανισοτήτων διαχωρίζοντας μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, επιλέγει να εξορθολογήσει το μισθολόγιο, προς ενιαία κατεύθυνση.


«Το βαθμολόγιο θα απελευθερωθεί από το μισθολόγιο. Δηλαδή, θα μπορεί κανείς να έχει και βαθμολογική εξέλιξη χωρίς να συσχετίζεται με τη μισθολογική του εξέλιξη ή το αντίστροφο. Αφετέρου, βασικός στόχος είναι να εξορθολογικοποιηθεί το μισθολόγιο στο Δημόσιο», είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
«Όταν λέμε εξορθολογισμός, εννοούμε καταρχήν μια ενοποίηση ομοειδών μισθολογίων. Μια μείωση των μισθολογικών ανισοτήτων για την ίδια δουλειά και για την ίδια εργασία στο Δημόσιο, που υπάρχουν πολύ μεγάλες τέτοιες ανισότητες», συμπλήρωσε.
Επισημαίνοντας ότι στο σημερινό πλαίσιο δημοσιονομικής στενότητας δεν υπάρχει η δυνατότητα μιας πολιτικής μεγάλων αυξήσεων, υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει, πρώτον, να μην υπάρχει μείωση στον βασικό μισθό του Δημοσίου. «Αυτό είναι σίγουρο, όπως επίσης είναι σίγουρο ότι μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, θα δουν και μια μικρή αύξηση στους μισθούς, από το 2016». «Γενικά, η λογική θα είναι: εξορθολογισμός και μείωση των ανισοτήτων. Σε αυτές τις ράγες θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε», κατέληξε.
Οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2016. Όσον αφορά τα ειδικά μισθολόγια, η νομοθεσία για τον εξορθολογισμό τους θα πρέπει να θεσπιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και η ισχύς της ξεκινά από το 2017.
Το υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναλαμβάνουν την κατάρτιση του νέου Μισθολογίου. Τα κυριότερα σημεία που θα επικεντρωθούν είναι η αποδέσμευση του βαθμολογίου, δηλαδή του βαθμού που φέρει κάποιος στο Δημόσιο, από το μισθολόγιο, καθώς και η ενσωμάτωση των εναπομεινάντων επιδομάτων στον βασικό μισθό. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει εξορθολογισμός των απολαβών και να περικοπούν οι προσωπικές διαφορές που αποδίδονται σε 90.000 δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να υπάρξει ισονομία.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφύγει τις μειώσεις μισθών με την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό των επιδομάτων. Με αυτό τον τρόπο τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι θα σημειωθεί αύξηση του μισθού ίση με το 30% των απωλειών που υπήρξαν μέχρι σήμερα.
Ως προς την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και πρακτικά θα επιτευχθεί με «πάγωμα» στους μισθούς των υπαλλήλων που την απολαμβάνουν, ανεξαρτήτως αν προάγονται, μέχρι ο μισθός τους να εξισωθεί με αυτόν υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.
Τέλος, ως προς τα ειδικά μισθολόγια – στα οποία υπάγονται περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, από είκοσι που είναι σήμερα, σχεδιάζεται να μειωθούν σε επτά ή δέκα, κυρίως διά της συγχώνευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν κατηγορίες ερευνητών και ειδικών επιστημόνων που αναμένεται να ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών.
                                                                                   
 Ραφαήλα Παπαδοπούλου

Πηγές: Η εφημερίδα των συντακτών,  Η καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου