My Blogger Tricks

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Απαλλαγή οφειλετών μέχρι 20.000 ευρώ από την Εφορία!



 Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ανακοίνωσε τη διαγραφή χρεών στην Εφορία μέχρι 20.000 ευρώ για τα φτωχά και υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο και να πληροί 7 συγκεκριμένα κριτήρια.

1. Κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης και της επικύρωσης δεν διαθέτει οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία και δεν έχει προβεί σε πράξη διάθεσης ακίνητης περιουσίας κατά την τελευταία τριετία πριν από την κατάθεση της αίτησης.

2. Τα λοιπά περιουσιακά του στοιχεία είτε ως δικαιούχου, είτε ως συνδικαιούχου συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεών του σε πιστωτικά ιδρύματα δεν υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ.
3. Οι οφειλές που περιλαμβάνονται στην αίτησή του συνιστούν το σύνολο των υποχρεώσεών του.
4. Το ύψος των οφειλών του δεν υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ μαζί με τους τόκους, τα έξοδα και τις προσαυξήσεις.
5. Δεν υπάρχουν εμπραγμάτως ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ασφαλισμένοι πιστωτές.
6. Τα πάσης φύσεως εισοδήματά του καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους πριν από την ημέρα της επικύρωσης είναι μηδενικά.
7. Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.

   Ο ειρηνοδίκης μπορεί να διατάξει την προσωρινή απαλλαγή του δανειστή εφόσον πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις. Με την απόφαση αυτή αυτόματα αναστέλλονται τα πάσης φύσεως διωκτικά μέτρα εναντίον του. Η διάρκεια της προσωρινής απαλλαγής είναι 18 μήνες και στο διάστημα αυτό αναστέλλονται τα πάσης φύσης ατομικά καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του.
Ο οφειλέτης, μέσα σε αυτήν την περίοδο θα πρέπει, αν μεταβληθούν τα περιουσιακά ή εισοδηματικά στοιχεία τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειάς τους, να ενημερώνει ανά τρίμηνο τη γραμματεία του Ειρηνοδικείου όπου τηρείται ο φάκελός του. Αν δεν το πράξει αυτό ή αν αποδειχθεί ότι υπέβαλε ψευδή στοιχεία για να κερδίσει την απαλλαγή, τότε κηρύσσεται έκπτωτος και τίθενται σε ισχύ τα σε βάρος του καταδιωκτικά μέτρα. Μετά το τέλος του 18μηνου και εφόσον η οικονομική του κατάσταση παραμένει σε δυσχερή θέση, τότε απαλλάσσεται πλήρως από το υπόλοιπο των υποχρεώσεών του.
Αφορά Εφορία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία.
                                                                                                              Ραφαήλα Παπαδοπούλου
 Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου